13 Aralık 2010 Pazartesi

Moda İskelesi Cafe, Moda İskelesinde Kahvaltı, Kadıköy Moda’da Gezilecek Mekanlar

İstanbulda Çay Bahçeleri, İstanbulda En Güzel Manzaralı Restorantlar, İstanbulda Gezilmesi Gereken Mekanlar, İstanbulda Sahil Mekanları, Kadıköy Moda Gezilecek Mekanlar, Kadıköyde Gezilecek Yerler, Moda İskele restaurant, Moda İskelesi Nerede, Moda İskelesinde Kahvaltı, Moda sahili, Moda Sahilinde Cafeler hepside moda iskele cafesinde.

“Kadıköy” denilince akla ilk önce o eşsiz güzelliğiyle sizi çeken Moda Sahili gelir. Geçmişte birçok köşklere ve yalılara ev sahipliği yapmış olan Moda Sahili şimdilerde kıyısını, çay bahçeleri ve apartmanlara bırakmış olsa da çekiciliğinden hiçbir şey eksiltmemiştir.

Moda, Anadolu yakasının en gözde sahillerindendir. Kadıköy’den başlar, Kalamış’a kadar uzanır. Bisiklet sürmek isteyip de bu koca şehrin ortasında kendinize bir yer bulamıyorsanız bu uzun mesafeli sahil yolu size aradığınız keyfi sunabilir. İster bisiklete binin, isterseniz sevdiğinizin elinden tutup şöyle bir gezinin. Moda’da, deniz kokusu bile bir başka gelir burnunuza.

Moda Sahili’nde yorulup da bir mola vermek isterseniz başınızı çevirdiğinizde, size yukarıdan göz kırpan, neşeli çay bahçelerini göreceksiniz. Ailelerin gönül rahatlığıyla tercih edebileceği bu çay bahçeleri daha ilk bakışta, size sessizliğin ve doyumsuz maviliğin keyfini çıkarmayı vaat ediyor olacak.
Eğer istediğiniz kapalı bir mekansa Moda Sahili’nin Kadıköy girişinde, temelleri 1916 yılında atılmış Moda İskelesi sizi bekliyor olacak. Moda iskelesinden kısaca bahsetmek istiyorum size. Temeli 1916 da atılmış olan bu iskele ilk olarak 1910 yılında Moda’da yaşayan İngiliz’ler in kurduğu İngiliz Yat Grubu’na ev sahipliği yaptı. Bu kulüp daha sonra Türk’ler in de katılmasıyla ‘Türk – İngiliz kulübü’ adını aldı. Bir süre sonra kulübün başka bir yere taşınmasıyla Moda İskele’sine “Moda Su Sporları Kulübü” yerleşti. Bu dönemde, başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, İsmet İnönü, İran Şahı Pehlevi, Irak Kralı Faysal ve İngiltere Kralı Edward gibi bir çok önemli isim iskeleyi ziyaret etti ancak ilerleyen yıllarla birlikte İskele sosyalliğini kaybetti ve “Yolcu İskelesi” olarak kullanılmaya başlandı.1986 yılında yolcu azlığı sebebiyle vapur seferleri de kaldırıldı ve bir süre sonra Moda İskele’si sessizlik içersinde kaybolmaya başladı. 2000 yılına kadar sessizce süren bu yok oluş Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve Deniz Ticaret Odası Başkanlığı’nın müdahalesi ile son buldu. 1 Temmuz 2001 Tarihinde restoran olarak hizmete giren Moda İskele’si günümüzde, Kadıköy Sahili’nde yürürken sizi çeken o eşsiz güzelliğine tekrar kavuştu.
Kadıköy’den kalkan dolmuşlarla Moda İskelesine ulaşım çok kolay bir hale geldi. İsterseniz tramvaya binerek yolculuğunuza Bahariye Caddesi’nden de başlayabilirsiniz. Hatta öyle ki yürümeyi biraz sevenlerdenseniz ortalama 20 dakikalık bir yolculuğun ardından da buraya ulaşabilirsiniz. Fiyatları da hesaplı olan bu tarihi mekanda menü pek zengin olmasa da, denize sıfır bir masada, tatlı bir rüzgar yanağınızı okşarken yudumlayacağınız sıcacık çayın, size sonsuzluğunu hatırlatacak olan mavi denizin ve zaman zaman gözünüze takılacak olan yelkenlilerin tadı bu İskele de bir başka oluyor.

Eğer yalnızsanız, etrafınızda toplanacak bir sürü martı ve denizden size bakan onlarca balık o anki yalnızlığınızı unutturmaya yetiyor. Öyle ki; elinizdeki küçük tosttan bir parça paylaşmak için gelen martılar, bazen çok uzak kaldığımız değerleri de yeniden hatırlatıyor.

Eskiden her şey daha güzeldi diyenler olabilir, benim çocukluğum Avrupa yakasında geçti, babam ve annemin elinden tutup Moda Sahili’nde yürüyüş yaptığımız ve bir meyve suyuyla mutlu olduğum yıllar geride kalmış olsa da, başta da söylediğim gibi Moda hala güzelliğini korumakta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder